Evrenden Ne Kadar Haberdarız? Ufuk Açıcı Bilgiler

Evrenden Ne Kadar Haberdarız? Ufuk Açıcı Bilgiler

Evrenden Ne Kadar Haberdarız? Ufuk Açıcı Bilgiler

Teknoloji alanında insanoğlu ne kadar ivmeli bir şekilde buluşlara ve keşiflere imza atıyor olsa da sizce evrenle alakalı neler biliyoruz? Bilimsel olarak geniş ve tartışılmaya değer bir konu olsa da bugün sizlerle ufuk açıcı bir kaç görüşten bahsetmek istiyorum. Acaba aşağıdaki bilgilere göre evrenden ne kadar haberdarız?

Evrenden ne kadar haberdarız?

İnsanlığın ilk zamanlarında merakın önderlik ettiği astronomi biliminin kurulmasıyla aslında içinde yaşadığımız gezegeni ve etrafındakileri yeni yeni tanımaya başlamıştık. Fizik ve astronomi sayesinde yavaş yavaş gezegenimizi, etraftaki yıldızları ve uzayı keşfetmeye başladık. Şuan teknolojinin bizi getirdiği noktada; bir köşesinde ve kendi halinde bir gezegende olmak üzere evrendeki yerimizi keşfetmeye çalışıyoruz.

evrenden ne kadar haberdarız
evrenden ne kadar haberdarız

Teknolojini gelişmesiyle artık gerçekten evrenin birçok uzak noktasından bilgi edinmeye başladık. Geçtiğimiz yıllarda Hubble Space Telescope tarafından net kara delik görüntülerinden evrenin uzak noktalarındaki cisimlere ait görüntülere kadar bir çok bilgi edinebildik. Geçtiğimiz günlerde evreni tanıma yolunda önemli gelişmelerden biri de yaşanmıştı. Bu gelişme yaklaşık 11 milyar ışık yılı uzaktaki ve yaklaşık 11 milyar yaşında bir halkalı galaksinin görüntülerine ulaşabilmemizdi. Bu önemli gelişmenin ayrıntılı yazısını da buradan okuyabilirsiniz.

Evrende neler oluyor?

Şimdiki ve geçtiğimiz yüzyılda teknoloji sayesinde evreni tanıma amaçlı yolda da insanlık için büyük ama evren için küçük adımlar atılmıştı. Aya bir kaç defa düzenlenen insanlı görevlerle, ay ve mars gibi yüzeylere gönderilen keşif robotlarıyla evren ve uzaya dair pek çok bilgi toplamaya başladık. Önümüzdeki yıllarda ise ayda insalı görevlerle beraber üst kurma çalışmaları ve en büyük hedeflerden biri olan marsta üst kurma projeleri içi şuan Nasa, SpaceX gibi birçok kuruluş son hızla çalışmalar yapmakta. Bu konulardaki yazılarımızı da bu makalenin sonunda buton olarak görebileceksiniz, oradan okuyabilirsiniz.

evrende neler oluyor
evrende neler oluyor

Birçok bilim insanın ve açıkçası benim kişisel görüşümden de evrende neler oluyor konusu çerçevesinde bahsetmek istiyorum. Yukarıda bahsettiğimiz bu yolda önemli gelişmelerden olan yaklaşık 11 milyar ışık yılı uzaktaki ve yaklaşık 11 milyar yaşında bir halkalı galaksinin görüntülenmesini ele alalım. Bilim insanlarının teorik tespitlerine göre evren yaklaşık 14 milyar yılı önce oluşmuş, dünyamız ise sadece 4,54 milyar yılı yaşında. Biz ise bu gelişmede evrenin oluşumundan 3 milyar yıl sonra oluşmuş bir galaksiyi görüntüledik.

Yukarıdaki bilimsel değerleri en son bu galaksinin 11 milyar ışık yılı uzakta olmasıyla ilişkilendireceğim. Işık yılı kavramı aslında bir uzunluk ölçüsüdür, ve ışığın 1 yılda gidebileceği uzunluğa 1 ışık yılı denir. Bu galaksi 11 milyar ışık yılı uzakta olduğuna göre biz aslında bu galaksinin ilk doğdu zamanları yani evrenin 3 milyar yaşında olduğu zamanı görüntülüyoruz. O galaksiden aslında 11 milyar yıl habersiziz. Bu yıl içinde bu galaksinin hala var olduğunun kanıtı da verilemez. Bu bahsettiğim görüşe dayanarak aslında evreni gözleyebilsek bile şuan evrende neler oluyor konusunda neredeyse hiç bir şey bilmiyoruz.

 

16 Beğen

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir