Yıllardır merak edilen konulardan biri ise evrenin kaç yaşında olduğuydu. Dünya ve ayın yaşı ise ortalama 4 – 5 milyar ışık yılı iken evren kaç yaşında olabilirdi? Gelin son günlerde yapılan bilimsel çalışmalara göre evren kaç yaşında, görelim.
Evren Kaç Yaşında
Din ve inançlara göre evrenin inanılan yaşı hep değişti. Bazı inançlara göre evren birkaç bin yıllık bazılarına göre birkaç milyon yıllıktı. Ancak bilim insanları gelmiş geçmiş en eski ışığı inceleyerek evrenin yaklaşık 13,8 milyar yıl yaşında olduğunu açıkladı. Dünyanın yaşı da geçtiğimiz yıllarda 4.5 milyar yıl olarak açıklanmıştı. Demek ki dünya var olmadan uzun bir zaman evren yaşamını devam ettiriyormuş.
Bu hafta içinde Journal of Cosmology and Astroparticle Physics dergisinde yayımlanan iki bilimsel makaleye göre bilim insanları, evrende gözlemlenebilmiş en eski ışığın kozmik mikrodalga arka planını inceleme sonucu evrenin yaşını tam olarak söyleyebildi.
Bu proje bazında 140 kişilik araştırmacı ekibi, 7 farklı ülkeden 41 enstitü bünyesinde çalışmalar devam ediyordu. Araştırmanın başında ise Princeton Üniversitesi lider niteliğinde yer alıyordu. Araştırmada kullanılan ve tarihi öneme sahip bilgiler ise Şili’de Atacama Çölü’nde bulunan Atacama Kozmoloji Teleskobundan geldi. Bu teleskopla yapılan gözlemlerde çok büyük bir alandaki en eski ışığın radyoaktif bilgileri neticesiyle evrenin yaşı bulunabildi.
Evreninin yaşını belirlemede kullanılan kozmik arka plan, büyük patlamadan sonra oluşmuş parıltı olarak nitelendiriliyor. Bilim çevresinde ise evrenin oluşumuyla ilgili en tutarlı teori olan büyük patlama yaklaşık 13,8 milyar yıl önce yaşanmış görünüyor. Bu paylaşılan bilgiler, Avrupa Uzay Araştırmaları Örgütü‘nün Planck uydusu sayesinde elde ettiği verilerle de uyumlu ve tutarlı görünüyor.
Bu araştırmada yer alan bilim insanları evrenin yaşını bulabilmek için, Atacama Kozmoloji Teleskobundan 20 milyar ışık yılı çapındaki bir alanda bulunan ve Büyük Patlama’dan tahmimi 380 bin yıl sonra doğmuş ışık örneklerini ve kozmik arka planlarını inceledi. Dediğimiz dergide yayınlanan ve bu incelemeri kapsayan iki makaleden birinde evrenin yaşı ve sonuçlar yer alırken diğer makalede gökyüzü haritalarını ve metodoloji verileri yayınlandı.