Dünya, gezegenler, güneş sistemi; insanoğlu tarafından yüz yıllardır araştırılıp gizemi yada gerçekler bulunmaya çalışılmakta. Asıl gerçek gezegenlerin var olması mıdır yoksa o gezegenin nasıl var olduğu mudur? İnsanoğlunun daha bu çelişkide kalmasına rağmen dünya ve birçok gezegenle alakalı verimli çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Son çalışmalarda bilim adamları tarafından yeni bir keşif yapıldı. Bu keşifte Ay’ın yüzeyi uzun yıllar lavla kaplı olduğu, ve yaklaşık 200 milyon yıl.
Ay’ın Yüzeyi Uzun Yıllar Lavla Kaplı Olduğu Keşfedildi
Dünya ve Ay şuanki bilgilere göre yaklaşık 4,5 Milyar yıl yaşında. Dünyanın uydusu Ay’ın doğuşu konusunda ise büyük bir teori bulunmakta. Biri Dünya olan 2 gezegenin oluşum süreçlerinde çarpışması ve bu çarpışmadan dünya ile manyetik bağ oluşturup uydusu olan Ay oluşmakta. Dünya’ya çarpan gezegen ise Theia adındaki Mars boyutlarında bir gezegen olduğu düşünülüyor. Bazı kaynaklara göre toplu yokuluşlardan biri olarak düşünülen bu olayda 2. gezegen birçok kaynakta meteor olarak da geçmektedir.
Ay uzun yıllar boyunca bir nevi ateş topu şeklinde kalmış ve milyonlarca yıl geçerek çok yavaş bir şekilde katılaşma sürecini tamamlamış. Bu araştırmayı yürüten ekip Ay’ın oluşumunun Dünya çekirdeğinin oluşumuna benzediği hatta aralarında bir bağ olduğunu söylüyorlar. Yıllar önce yapılan çalışmalarda Ay yüzeyinde lav okyanuslarının olduğu düşünülmekteydi ancak bu katılaşmanın çok hızlı bir şekilde meydana geldiği düşünülüyordu.
Düşünüldüğünden daha yavaş bir şekilde yaklaşık 200 milyon yılda katılaşmasının sebebi ise fırtınalar. Nasıl okyanuslarda büyük fırtınalar olursa Ay lav okyanusunda da kayaçların ve lavların içinde çok büyük fırtınalar gerçekleşmiş. Bunun sebebiyle daha hızlı katılaşabilecek olmasına rağmen bu süreç misliyle artmış. Önceki tahminlerde bu dönemin 15 ila 20 milyon yıl civarı düşünülüyordu ancak bu küçük ayrıntı bu süreci 10 kat daha uzatmıştı.
İlginizi çekebilir: Dünya Benzeri Bir Gezegen Bulmak Zor mu, Kolay mı ?