Analitik Düşünme Becerisi Nasıl Geliştirilir?

Analitik Düşünme Becerisi Nasıl Geliştirilir?

Analitik Düşünme Becerisi Nasıl Geliştirilir?

Analitik düşünme becerisi, yediden yetmişe hepimiz için önemli olan olayları kolay bir şekilde kavrayıp, sorunları çözüme ulaştırmamızı sağlayan ve bizi hayatın her alanında başarılı yapacak bir düşünme becerisidir.Eğer bir şeyleri sorgulayabilirsek ve olayların nedenini en derine inerek anlamlandırabiliyorsak analitik düşünebilme becerisine sahibiz demektir. Kısa bir özetle analitik düşünme becerisi bireyin aklını kullanarak, araştırarak, sorgulayarak doğruya ulaşma becerisi diyebiliriz.

Analitik Düşünme Becerisi Nasıl Geliştirilir?

Peki analitik düşünme becerimizi nasıl geliştirebiliriz? Analitik kelime anlamı olarak çözümsel anlamına gelmektedir. Olayları, sorunları bir çözüme ulaştırabilmek için analitik düşünme becerisine sahip olmak gerekir.Bunun için de her şeyi analiz etmemiz gerekiyor. Bir soruna neden olan etmenleri ayrı ayrı inceleyip detaylandırmamız gerekiyor. Aynı zamanda araştırıcı ve sorgulayıcı olmamız da gerekiyor. Merak duygumuzla beraber bu özellikleri ortaya çıkartabiliriz.

Analitik düşüncemizin gelişmesi için çevremizi gözlemleyip, çevremizdeki olayların nedenini sorgulayıp eğer kendi kendimize cevap bulamıyorsak merak edip araştırmamız lazım. Yani analitik düşünce becerimizin gelişmesi için bol bol okuyup bol bol araştırma yapıp sorgulamamız lazım.

Analitik Düşünme Becerisi Nasıl Geliştirilir?
Analitik Düşünme Becerisi Nasıl Geliştirilir?

Doğruluğu kesin olan bilgilere dahi aldırmaksızın nedenine ve detaylarına önem vererek sorgulamamız gerekiyor. Analitik düşünme becerilerimizin gelişmesi için bol bol matematik problemleri çözebiliriz. Soru çözerken hızlı düşünme ve en doğru olanı bulma yeteneğimiz de artacaktır. Bulmaca gibi hızlı ve doğru düşünme gerektiren şeyleri bol bol çözmemiz gerekiyor.

Aynı zamanda detaylara önem vermemiz ve tek bir fikre bağlı kalmamamız gerekiyor. Tek bir bilgiye bağlı kalmak bizi yanıltabilir ve kendimizi geliştirmemizi engeller.Bunların yanında basketbol, futbol gibi hızlı ve doğru karar vermemizi sağlayan spor dalları ile ilgilenebiliriz. Örneğin basketbolda çok kısa bir sürede doğru kişiye pas atmamız gerekebilir veya topu direkt potaya ulaştırmamız gerekebilir.

Hangisinin doğru olduğuna o an hızla bizim karar vermemiz gerekiyor. Kısacası bol bol problemler ve bulmacalar çözmek, spor dallarıyla ilgilenmek, araştırmak, okumak, sorgulamak, kimsenin önem vermediği ve bazen umursamadığı detaylara önem verip nedenini sorgulamak, çevremizde olan olayları merak ederek sorgulayıp araştırmak bize analitik düşünme becerisi kazandırır.

11 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir