Neden Türk Sineması Aksiyon, Bilim Kurgu Gibi Birçok Türde Yetersiz ?

Neden Türk Sineması Aksiyon, Bilim Kurgu Gibi Birçok Türde Yetersiz ?

Neden Türk Sineması Aksiyon, Bilim Kurgu Gibi Birçok Türde Yetersiz ?

“Gavurlar yapıyor abi” lafını da özellikle sinema sektörü içinde çok kullanırız. Holywood, Bolywood ve birçok beyaz perdede gördüğümüz aksiyon sahneleriden bilim kurgu sahnelerinden bizim sinemamız aşikar ki yetersiz kalmakta. Genelde bu durum ise “Adamlarda para var yapıyorlar” bahanesini çok duyarız. Gelin bu yazımızda bu söze güzel bir cevap verelim ve neden Türk sineması aksiyon, bilim kurgu gibi birçok türde yetersiz görelim.

Neden Türk Sineması Aksiyon, Bilim Kurgu Gibi Birçok Türde Yetersiz ?

Ne yazık ki Türk sinemasının bilim kurgu filmlerin sadece Cem Yılmaz’ın filmlerini, dizi olarak da Netflix Türkiye’nin Muhafız dizisini görebildik. Ancak bu tarz yapımlarda dahi bütçe bahane edilerek. Çok fazla görsel efekt kullanılmamış sadece hikaye olarak bu türlere girilmeye çalışmıştı. Aslında gişe ve izlenme geliri olarak Türkiye’de her filmden milyonlar kazanan film şirketleri bulunmakta ama hala film maliyetini arttıracak ve yapımı kalitelileştirecek eklemelerden kaçınmaktalar.

Neden Türk Sineması Aksiyon Bilim Kurgu Gibi Birçok Türde Yetersiz
Türk Sineması Aksiyon Bilim Kurgu Gibi Birçok Türde Yetersiz mi?

Türk sineması 60’lı 70’li yıllarda dahi bilim kurgu, aksiyon türlerinde bir şeyler deneyip o zamanın teknolojisine göre gerçekten iyi çıkarıyorlardı. Ancak o yıllardaki bir bilim kurgu filmi ve şuan ki zamanda tam çözünürlükle ve yüksek teknoloji kullanılarak yapılan filmleri karşılaştırdığımızda filmin maliyetini çoğu firma düşük tutmaya çalışıyor. Az sonra sizlere başta aşağı neredeyse her sahnesinde göz kamaştıran aksiyon sahneleri bulunan bir filmi önereceğim. Bu film küçük bir ekip ve sadece 15 bin dolar bütçeyle yapılmış gelin bu kısa filmi bir görelim.

Yönetmeni Türk Olan The Cure Filmi

the cure
the cure

Aslında bu filmle ilgili konuşacak çok mevzu var ama biz kısaca bahsedelim. Filmin yapımcı ekibinde sadece 3 kişi bulunuyor. Ayrıca bu 3 kişi, yönetmen de dahil olmak üzere filmde rol almaktalar. Bu 3 kişilik kadroda yönetmen koltuğuna sahip olan ama o koltuğa oturmak dışında film için neredeyse birçok şeyle ilgilenen kişi Ahmet Atalay. Ayrıca Ahmet Atalay, filmde neredeyse 2. baş roldeki Reaper karakterine hayat vermekte.

İlginizi çekebilir: Hiç roman yazmayı düşündünüz mü?

Bu yaklaşık 40 dakikalık ve neredeyse her sahnesinde aksiyon öğesinin bulunduğu kısa film yalnız 3 kişil bir ekip ve 15.000 dolar ile yapıldı. Peki buradan soralım bu tarz gerçekten hoş olan aksiyon sahnelerini, milyonlar kazandığınız bir yapımda sadece 80 – 100 bin TL maliyete ekleme yaparak HolyWood filmi dedirtecek bir film neden yapılmıyor? Ayrıca bizim hemşerimiz olan Ahmet Atalay’da neden yurt dışında ve Türkiye’de değeri bilinmedi?

 

13 Beğen

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir