Freelance Çalışmak Nedir? Freelance Meslekler Nedir?

Freelance Çalışmak Nedir? Freelance Meslekler Nedir?

Freelance Çalışmak Nedir? Freelance Meslekler Nedir?

Günümüzde internet ve teknolojinin gelişmesi üzerine doğan mesleklerden biri ise freelance çalışmak . Türkiye de bir aralar çok duyduğumuz serbest meslek çalışanıyım lafının modern halı freelance çalışmak diyebiliriz. Peki freelance çalışmak nedir? Freelance meslekler nedir? Gelin bu soruları cevaplandıralım.

 

Freelance Çalışmak ve Freelancer Ne demek?

İngilizcede “free” serbest “lance” ise savaşçı demektir. Freelance kelime anlamı Türkçeye bağımsız savaşçı veya paralı asker olarak geçebilir. Gerçekten de bir nevi paralı asker olan freelancerlar verilen projeye bağlı olarak kendilerinden istenilen işi yapmakla yükümlüdürler. Uzun süreli çalışmak yerine şirketlerin veya tüzel kişilerin proje tabanlı verdiği işlerde çalışan kişilere de freelancer denmektedir.

freelance çalışmak
freelance çalışmak

Örneğin A şirketi yeni bir logo tasarımı veya bir ürünü için reklam afişi hazırlatmak istiyor. A şirketi piyasada kendini tanıtmış kaliteli bir freelancer bularak logo veya afiş işini yaptırıp parasını ödüyor. Bu ilişkiye ise freelance denmekte.

Freelance çalışmak ile home-office çalışmak aynı şeyler mi?

Bu iki çalışma türü aynı sayılmaz. Evet freelancer çalışanlarda home-affice çalışanlar gibi kendi evlerinde veya kafeler de mekana bağlı kalmadan çalışabilirler fakat home-office çalışanlar tam anlamıyla bağımsız sayılmazlar. Freelancer çalışanlar bir şirkete bağlı kalmadan proje tabanlı çalışanlarken home-office çalışan kişilerin bazıları bir şirketin kadrosunda bulunup ofise gitmeleri gerekmeyen evden çalışan kişilerdir.

Freelance işler hangileridir?

freelance çalışmak

Bu alanda birçok freelance işten bahsedebiliriz. Hepsinin ortak özelliği proje tabanlı bağımsız çalışanlar tarafından yapılan işler olmasıdır. Bunlara örnek vermek gerikirse:

  • Grafikerlik: Web tasarım, photoshop gibi bir çok tasarım alt dalıyla alakalı çalışan kişilerdir. Bu alanın bir çok alt dalında uzmanlaşarak iyi gelirler elde edebilirsiniz.
  • Yazılım- Kodlama: Yazılım bilimi zaten ayrı bir dünyadır. Yazılım alanında birçok işi yapabilmeniz için tek ihtiyacınız genelde bir bilgisayardır. Yazılımcılar freelance çalışma tarzını da benimseyebiliyorlar ayrıca yazılımcılar bir şirkete bağlı kalarak da home-office olarak da çalışabiliyorlar.
  • Editörlük ve yazarlık. Site editörlüğü,dergi editörlüğü-yazarlığı gibi temelinde yazmak ile ilgili bir dal diyebiliriz.
  • Fotoğrafçılık: Yine internet üzerinden çektiğiniz fotoğrafları satabileceğiniz platformlar bulunmakta.
  • Online öğretmenlik: Bu meslekle uzaktan birebir özel derste verebilir ayriyeten youtube, udemy platformları üzerinden de dersler yayınlayarak bir gelir elde edilebilir.
  • Makale yazmak: Web master aracı sitelerden ilan açarak sitelerine makale yazarı arayan kişilerle anlaşıp şuan okuduğunuz gibi bir makale yazarak para kazanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Blog Yazarak Para Kazanmak web-internet kategorisi

18 Beğen

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir