3D Yazıcılar Nedir? Ne İşe Yarar?

3D Yazıcılar Nedir? Ne İşe Yarar?

3D Yazıcılar Nedir? Ne İşe Yarar?
3D yazıcı nasıl çalışır
3D yazıcı nasıl çalışır

 Çocukluğumuzdan beri izlediğimiz çizgi filmlerinde, kurgu filmlerinde klonlamanın konu alındığını çok görürüz. Bir eşyayı birden bir ışınla veya bir aletle tıpa tıp aynısını üretme olarak televizyonda çok tanık olduk değil mi? Her zaman dediğimiz gibi çoğu icat bu tarz kurgulardan yola çıkarak icat edilmiştir. Bir nevi klonlama işlemi yapabileceğimiz bir icat olan 3D yazıcılara artık hayatımızın her köşesinde rastlama şansımız var. Minyatür yapımından kozmetik yapımına, yarı akışkan cisim yapımından yiyecek yapımına kadar çıktı alabileceğimiz bir yazıcı düşünün, tam üstüne bastınız. Bu yazımızda 3D yazıcılar nedir? Ne işe yarar? Nerelerde kullanılır? Nasıl çalışır? gibi sorulara cevap vereceğiz.

 

3D Yazıcılar Nedir?

 

 Son zamanlarda çok sık duyduğumuz bu yazıcılar aslında o kadarda yeni bir icat değil. İlk çıkış noktası olan 3D yazıcılar 30 yılı aşkın zamandır geliştirilmekteydi. Yıl 2009’a kadar patentine birkaç şirket sahipti, bu sebepten dolayı ise ürettikleri yazıcıları 200 bin dolar civarında büyük şirketlere satıyorlardı. 2009 dan sonra bu patentlerin yasal olarak haklarını kısaltılmasıyla çoğu şirket 3D yazılar üretimine geçti ve şuan 2 – 3 bin dolara kadar fiyatları düştü.

 3D yazıcılar İngilizcede yakın anlamı olan “Additive Manufacturing” Türkçe anlamı eklemeli üretim olarak da kullanılmaktaydı. Bu yazıcıların temel meselesi erittikleri hammaddeleri keskin bir uç ile önceden tanımlanan modele bağlı olarak kat kat üretmesi, ürettikten sonra ise UV ışınlarıyla sertleştirilmesidir.

 

 Bu yazıcılar ne işe yarar? Nerelerde kullanılır?

3D yazıcı nasıl çalışır
3D yazıcı nasıl çalışır

 3D yazıcılar içinde en yaygın olarak kullanılan türü FDM’dir. Bu tür yazılar plastik maddeyi eriterek üretimlerini gerçekleştirir. Genel olarak plastik sanayisinde, mühendislik işletmelerinde, bilim enstitülerinde sıkça kullanılır. Özellikle mühendisler için üretilecek bir projenin öngörülen model bastırılarak mühendislere hem maliyet hem de proje kalitesi yönünden çok büyük artılar sağlar.

 Son yıllarda ortaya çıkan yiyecek ürettiği söylenen yazıcılar için bilimsel olarak şuan kesin bir şey söylemek güç. Üretilmesi muhtemel fakat normal üretme işleminde kullanılan UV ışınları gibi ışınlar yiyeceklerin DNA’sını bozarak insanlara zarar verebilir.

 Şuan dünyayı alarma geçiren COVİD-19 virüsünden dolayı maske, gözlük gibi birçok ürüne ihtiyaç duyuldu. Bunun üzerine dünyanın birçok noktasında üretildiği gibi Türkiye’de de bazı kuruluşlar bu ürünleri 3D yazıcılarla düşük maliyetlerle üretmeye başladı.

 

 Basitçe bu yazıcılar nasıl çalışır?

 

 İnternette bu konuyu işleyen makaleler genellikle teknik bilgileri, teknik terimleri çokça kullanarak anlattığından basit mantığı oturtamıyorlar. Bu konuyu araştıran birçok kesimin akademik bilgiye sahip olmadığını düşünerek temel mantığını bu yazımızda anlatacağız. Kuantum bilgisayarlar nedir? Adlı konumuzda da konuyu basitçe işledik dilerseniz bu yazımızı da okuyabilirsiniz.

 3D yazıcılar üretimde kullanılan hammaddeyi ideal bir sıcaklıkta eriterek ince uçlu bir sistem sayesinde çok ince katlar üretirler. Bu katlar önceden bilgisayar ortamında oluşturup tanımlanan modelleri kat kat ortaya çıkarırlar. Üretim son halini aldıktan sonra genellikle UV ışını ile cisim sertleştirilir ve bir bütün halini alır.

 Modellemeler ise bu yazıcıların tarayıcı özelliğiyle taranıp tıpa tıp aynısı tabiri yerindeyse klonlanabilir ya da bazı programlarla baştan oluşturulabilir.

 

9 Beğen

Yapılan Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir