Verimli Bir Uyku İçin Neler Yapmalıyız?

Verimli Bir Uyku İçin Neler Yapmalıyız?

Verimli Bir Uyku İçin Neler Yapmalıyız?

İş yoğunluğundan veya evde şu karantina günlerinde tembellikten dolayı uyku düzeni çok önemli. Gerçekten verimli bir uyku şuan en ihtiyacımız olan şeylerden biri. Peki bu verim için neler yapmalıyız? Nelere dikkat etmeliyiz? Gelin birlikte bakalım.

 

Verimli bir uyku nedir?

 

Verimli bir uyku
Verimli bir uyku

“Nasıl verimli uyuyacağız?” sorusundan önce “Verimli bir uyku nedir?” sorusuna odaklanmamamız gerek. Verimli uyku kesinlikle çok uyumak değildir gün içerisinde yorgunluğunuzu atabileceğiniz şekilde yeterli uyumaktır. Gün içerisinde belli vakitler dinlenmemiz için etkili oluyor. En bilineni gece vakitleri özellikle 11 – 2 civarları uykunuz çok tatlı geçer bunun sebebi ise ay ve yıldızların konumu etkisiyle vücudumuzda salgılanan bazı hormonlardır. Onun dışında öğlen vakitleri ve öğleden sonra 5 – 7 arası dinlenme vakitlerimiz olabilir.

 

Verimli bir uykuya sahip olmak.

 

Manchester United, İngiltere milli takımı gibi takımlarda uyku hocalığı yapmış olan Nick Littlehales profesyonel sporcuların gün içerisinde tam verim alması için uykularını düzenlemekte uzman. Bu uyku hocasının geçen yıllarda BBC News’e verdiği röportajdan yola çıkarak yanlış bilinen bilgileri belirterek doğru şeklini göstereceğiz

 

İlk olarak günlük uykunuzu saatlerle ölçmeyin. Uyku anında bazı göz hareketleri sergileriz bu hareketlerin döngüsü sayesinde bir dinlenme periyotu oluşur. Bu hareketlerin de iki türü bulunmakta NREM (yavaş göz hareketleri dönemi) ve REM (hızlı göz hareketleri dönemi) . Bu iki süreç toplamda 90 dakikalık bir dinlenme döngüsü oluşturuyor. Bu döngülerin ortasında uykumuzun bozulması uykunuzu alamadığınız algıları vererek uykuya devam etme isteği veriyor.

Verimli bir uyku
Verimli bir uyku

Gün içerisinde toplam en verimlisi 8 saat denilse de bu döngülerden 5 tane yani 7.5 saat uyumak en verimlisidir. Burada önemli olan kalkacağınız saati belirleyerek geri sayarak uyku saatini belirlemek. Mesela saat 6.30 da kalkma istiyorsanız uyumanız gereken saatler geriye doğru sayarsak 5, 3:30, 2, 0:30, 11 saatleridir.

Uyuma sürenizi günlük değil haftalık belirlemelisiniz. Uyku süreniz ortalama haftalık 35 döngü olmalıdır. Bir gün 3 döngü uyuduğunuzda diğer günlerde 2 döngü fazla uyuyarak bu dengeyi hafta içerisinde sağlamanız gerekmekte.

Nick’in dediği ve bir çok ünlü sanatçı, bilim insanlarının da uyguladığı bir yöntem bulunmakta. Bu tarz insanlar günü daha verimli geçirmek için aralıklı bir şekilde uyuyarak gün içerisindeki verimlerini en üst düzeye çıkarıyorlar. Örneğin 90 dakikalık uykularla gün içerisinde 6 saat aralıklarla 5 kez uyuyorlar. Bunun yararını şöyle modellersek; siz 6:30 gibi kalkıp 23:00 da yatıyorsunuz olarak hesap edelim saat 21:00 civarlarında yaklaşık olarak 14,5 saattir uykusuz oluyorsunuz fakat 6 saatlık arlıklarla uyuyan bir insan en fazla 3.5 saat uykusuz kalmakta. Tabi bu yöntem iş hayatında zor olsa da bu 90 dakikalık döngülerin 3 te biri olaran 30 dakikalık döngülerle de iş molalarında böyle bir dinlenme oluşturmamız gayet mümkün.

Bu tarz yazılarımız için vay be kategorimize bakmayı unutmayın.

 

10 Beğen

Yapılan Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir