Site icon İlgilendiğiniz her şey…

Türkiye’ye Meteor mu düştü? Birçok Görüntü Birçok İddia..

Türkiye'ye meteor mu düştü?

Türkiye'ye meteor mu düştü?

Geçtiğimiz yıllarda da yaşanan meteor olayından sonra bir kez daha ülke “Türkiye’ye Meteor mu düştü?” sorularıyla çalkalandı. 2015 de Bingöl iline birkaç küçük meteor parçası düşmüştü. Dün yani 27 Mayıs tarihinde ise daha büyük bir etkiyle düşen bir cisim amatör bir şekilde bir çok yerden kaydedildi.

 Türkiye’ye meteor mu düştü? Başka bir şey olabilir mi?

27 Mayıs 20:30 saatinden itibaren sosyal medya da büyük yankı uyandıran cismin düşüş anları yayınlanmaya başlamıştı. Aşağıda ilgili bir haberden alınan kesitte de bu videoları derlenmiş bir şekilde görebilmekteyiz.

Videolarda genel olarak büyük bir ışık topu görünüyor ve yer yüzüne yaklaştığı anda veya çarpma anında büyük bir patlama oluşuyor gibi duruyor. Ancak görgü tanıklarına göre bir gök gürültüsü tarzı sesten sonra bu olayın gerçekleşmesiyle büyük bir yer sarsıntısı olmamıştı. Görüntülerde Türkiye’nin birçok ilinde aynı anda görüntülenebilen cismin büyük olduğu düşünülüyor.

Doç. Dr. Ozan Ünsalan’a (Ege Üniversitesi – Meteor Bilimi alanında öğretim üyesi) göre bu olay daha önce Türkiye’ye 2015 de Bingöl’e düşen gök taşı olayına benzemekte. Nasa’dan ilgili yerlerle de iletişimde olduklarını da söyleyen Ünsalan gelen yeni verilerle çalışmalar devam edecek dedi. TRT Haber yayınında konuk olan Ünsalan’ın açıklamalarını ise aşağıda bulabilirsiniz.

Yukarıdaki görüşten farklı olarak Stratejist olan Abdullah Çiftçi‘nin bir görüşünü de belirtmek istedik. Dün saat 20:16 de bir tweetinde Nasa Dart projesinden bahsetmiş Nasa meteor taşlarını dünya üzerinde istediği bir yere yönlendirebileceğini belirmişti. Bu tweetten yaklaşık 14 dakika sonra ise bir çok ilimizden görüntülenen Doğu Karadeniz tarafına düşen meteor olayı gözlemlenmişti. Abdullah Çiftçi’nin bu olaydaki görüşünü de aşağıda verdik.

Yukarıda değişik görüşleri derledik son olarak kendi görüşümü de belirmek istiyorum. Fazla yorum yapmadan Dragon demo-2 uçuşuyla alakalı bir iki şey eklemek istiyorum. Dün gerçekleşmesi beklenen uçuş için yaklaşık 2 3 gün için hava durumunun biraz kötü olabileceği biliniyordu fakat buna rağmen NASA uçuş kararı almıştı. Tahmin edilen hava durumu da gerçekleşti ve yaklaşık Türkiyede ki meteor olayından 5 saat sonra roketin son kalkma anında uçuş iptal edildi.

İlginizi Çekebilir: İdrar ve Ay Tozu ile Yapılan Betonla Ayda Üst Kurmak Mümkün mü?
Exit mobile version