Site icon İlgilendiğiniz her şey…

Bir Programcısının Yazdığı, Hollywood’a Uyarlanmış Romanının Ders Veren Yayınlanma Öyküsü

Bir Programcısının Yazdığı, Ders Veren Yayınlanma Öyküsü

Bir Programcısının Yazdığı, Ders Veren Yayınlanma Öyküsü

Bu yazımızda tahminimce hepimizin bildiği bir film ve uyarlandığı kitabın çıkış öyküsünden bahsedeceğim. Bahsettiğim kitap ve ondan uyarlanmış film şuan dünya bilim kurgu listelerinde başyapıtlar arasında. Yazarı bir programcı olan ve kitabını sadece bir hobi olarak parça parça bloğunda yayınlayarak dünyaya tanıtan normal bir vatandaş. Gelin bu vatandaşa ve bahsettiğim meşhur kitabın ders veren yayınlanma öyküsü bir göz atalım.

Bir Yazılım Mühendisinin Yazdığı Romanın Ders Veren Yayınlanma Öyküsü

Bir yazılım mühendisi düşünün işi gücü kod yazmak, kodların arasındaki hataları ayıklamak. Yıllarca para kazanmak ve geçinmek için bu işi yapan bir adam, bir gün kendine bir hobi edinmek ister. Bu edindiği hobiyi ise kurduğu küçük bir blogtan hiçbir popülerliği olmadan yayınlamaya başlar.

Takvimde yıllar 2000 civarını gösterdiği zamanlarda bu adam her hafta Windows’un Paint programında hazırladığı gerçekten basit çizgi roman bölümleri yayınlamaya başlar. Yıllarca 600 bölümü aşkın çizgi roman bölümleri yayınlayan karakterimiz bir gün yine bölüm bölüm bir roman yazmaya karar verir.

galactanet

Yine romanı yazdığı zamanda sadece 50 100 civarı düzenli okuru bulunuyordu. Kendi araştırmalarıyla ve kendi ilgisi olduğu bir konuda aklındaki romanı yazmaya başlar. Kitabın bölüm bölüm tamamlanması ise birkaç yıl sürer. Kitap tamamlandığında ise sadece toplamda 2-3 bin defa okunmuş olur.

Marslı Filminin Uyarlandığı Ünlü Kitabın Yazarı: Andy Weir

Yazımızın bu kısmına kadar öykü tarzında anlatımımızdaki ana karakterimiz aslında bir yazılımcı olan ünlü roman yazarı Ady Weir’di. Marslı filmini ve kitabını muhtemelen biliyorsunuzdur fakat bu serüvenin yazarı ve çıkış hikayesini birde benden duyun diye size aktarmış oldum.

ders veren yayınlama öyküsü

Öykümüzü mutlu sonla bitirmeden önce kitabın dünyaya yayılmasından kısaca bahsedelim. Andy Weir blogta paylaştığı kitabın yorumlarından yola çıkarak okurlarının isteği üzerine Amazon ile doğrudan yayıncılık ile kitabını satışa sunmuş. Bu yolda para kazanma gibi bir düşüncesi olmayan yazar Amazonun sunduğu en düşük fiyattan 99 cent’ten kitabı satışa sunmuş.

Amazonda satılmaya başlayan kitap kısa süre içinde 35 bin adet satmış. Aslında kitap hala blogta ücretsiz okunabilecekken bu kadar satması ünlü yayıncılar tarafından dikkat çekmiş. Tam bu sırada ise fim, kitap basımı derken Türk televizyonlardaki bildiğimiz bir sözle tabir edersek “Patladı gitti” diyebiliriz.

Bu yazımızı özetlediğimizde aslında sırf kendini geliştirmek isteyen ve hiçbir beklentide olmayıp emek verilen işler hep mutlu sonla bitmese de genelde olumlu sonuçlarını bize yaşatmıştır. Yazımızı eğer uğraştığınız bir alan bir dal yoksa günlük hayatınıza 1 saat gibi küçük bir ara vererek kendi hobileriniz için zaman ayırın.

 

 

 

 

Exit mobile version