Kahve Yasağı Zamanında Neredeyse Tüm Dünyada Uygulanmış! Kahve Neden Yasaklanmış?

Kahve Yasağı Zamanında Neredeyse Tüm Dünyada Uygulanmış! Kahve Neden Yasaklanmış?

Kahve Yasağı Zamanında Neredeyse Tüm Dünyada Uygulanmış! Kahve Neden Yasaklanmış?

Ne demiş atalarımız “Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır” diye. Gerçekten de öyledir evimize bir misafir geldiğinde akşam bir fincan kahve eşliğinde tatlı sohbetler ediyoruz. Sadece misafire değil eşe dosta aile fertlerine ikram ediyoruz. Bazen talı sohbetler başlattığı gibi gönülleri de bir edebiliyor. Çok eski yıllardan beri kahve dünya tarafından benimsenmiş bir içecek olmuştur. Eskiden beri kervanlar molara verdiğinde, hanlarda, evlerde bol bol içilirmiş. Kahve halklar tarafından bu kadar sevilmesine rağmen zaman zaman çeşitli devletler tarafından yasaklanmıştır. Peki kahve yasağı niçin çoğu ülke tarafından uygulanmıştır? Ülkeler hangi sebeplerden dolayı kahve içenlere ağır cezalar verdi?

Kahvenin yasaklanmasının sebepleri

Kahve yasağı uygulanması
Közde Kahve

Birçok halk kahveyle tanıştıktan sonra kahveyi kolay kolay bırakamamıştır. Halkın kahveyi bu kadar sevmesinden dolayı hoşnutsuz olan kesimler zaman zaman ortaya çıkmıştır. Bazı dinlerin din adamları, devlet başkanları gibi kesimlere de olumsuz düşünceler lansedilerek kahvenin yasaklanması sağlanmıştır.

Din adamları kendi din düşüncelerine aykırı olduğunu iddaa ederek yasaklanmasını istemiştir. Bu din adamları arasında Müslüman din büyükleri de bulunmakta. Bu din büyükleri zaman zaman çeşitli fetvalar vererek Mekke gibi Müslüman halkın yoğun olduğu topraklarda bir süre yasaklanmıştır. Bu bölgelerde yasaklanmaya iten düşünce ise halkın kahveyi çok yoğun tüketerek kahvenin uyarıcı etkisi olduğu düşüncesidir. Bu düşünceyle birlikte cenazelerde uyanık kalmak için de kahvelerin dağıtılmasından dolayı bazı Müslüman din alimleri kahve içmeye karşı fetva yayınlamışlardır.

18.yüzyılda bira tüketimiyle de bilinen Prusya da ise devlet tarafından biranın tüketiminin azaltmasından dolayı kahve yasağı getirmişlerdir. Sabah vakti bira içmenin kahve içmekten daha yararlı olduğunu savunan bir duyuru da yayınlanmıştır.

Yine 18. yüzyılda sağlığa zararı üzerinden kahve yasaklanmış hatta devlet kahveye savaş açmıştır. Kahve yapımında kullanılan malzemeleri hatta fincanları dahi evlerden toplatmıştır. Kral III. Gustav ise kahvenin zararlarını belgelemek amacıyla doktorları görevlendirerek mahkumların her gün kahve içerek kaç kahvenin insanı öldürebileceği araştırmıştır. Bilimsel olarak bu deney kayıtlarda olmadığından pek de zararı yokmuş demek, mahkumlar da pek memnun kalmış olabilirler bu durumda.

Osmanlıda kahve yasağı öncesi temsili kahvehane
Osmanlıda kahve yasağı öncesi temsili kahvehane

Osmanlıda ise kahve yaklaşık 4 defa yasaklanmış. Bu yasaklar 16.yüzyılda Müslüman devletler kahvenin yasağı hakkında kahve haramdır fetvalarından sonra yavaş yavaş başlamıştır. Kahve yasağı gelmesinin bu sebebinden başka en önemli sebebi ise o zamanlarda halkın kahvehanelere toplanıp devlet büyüklerini eleştirmesi ve bir araya gelmesidir. Dinen verilen fetvalarda da kahvehanede oturmak tembellik verdiğinden camilere daha az gidilmesidir. Kahvehanelerden dolayı yangınların çıkması ve tam o sıralar tütünün de Osmanlıda yaygınlaşmasından dolayı 16. yüzyıl boyunca bu tarz yasaklar ara ara uygulanmıştır.

Bu tarz ilginç yazılar için vay be kategorimize bakabilirsiniz Türk kahvesinin tarihini de Wikipedia‘dan öğrenebilirsiniz.

15 Beğen

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir