Site icon İlgilendiğiniz her şey…

İnsanlı Crew Dragon Görevi İçin Detaylar NASA ve SpaceX Tarafından Açıklandı

İnsanlı Crew Dragon Görevi

İnsanlı Crew Dragon Görevi

Tüm dünyanın gündeminde şuan COVİD-19 vakası olsa da biraz arka planda kalmasına rağmen 27 mayıstaki insanlı Crew Dragon görevi de dört gözle beklenmekte. 2011 yılından bu yana ilk kez NASA ABD yapımı bir roketle astronot fırlatacak. 27 Mayısı beklerken SpaceX ve NASA’dan insanlı Crew Dragon Demo-2 görevine ilişkin detaylar paylaşıldı.

 

 İnsanlı Crew Dragon Görevi Nedir?

 

Görev adını Türkçeye çevirdiğimizde mürettebatlı ejderha adlı SpaceX’in uzay aracından alıyor. SpaceX şirketi son zamanlarda uzay piyasasına çok hızlı girmiş ve ilk zamanlarda başarısız çalışmaları olsa da şuan gayet başarılı çalışmaları bulunmakta. Crew Dragon adlı uzay aracı insansız bir şekilde test edildi ve 27 Mayıstaki insanlı Crew Dragon Demo-2 görevi için hazır.

 

Bu Görev Neden Önemli?

 

Space X

Bildiğimiz üzere SpaceX ve NASA önümüzdeki yıllardaki büyük projeler için anlaşmış bulunmakta. Corona virüsünün etkileyeceği düşünülmeden 2021 – 2022 yıllarında insanlı ay ve mars görevleri planlanıyordu. Bu görevlerde de SpaceX’in roketleri ve araçları kullanılacağından bu görev SpaceX’in kendini göstermesi adına çok büyük önem göstermekte.

 

Ayrıca insanlı Crew Dragon görevi uzayda kalacağı süre içinde Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) bilimsel madde taşıyan kargolar iletecek. Ve bu görev tam anlamıyla test niteliği taşıması yönüyle de ileri ki görevler öncü olmuş olacak

 

Crew Dragon Görevinin Detayları

 

Geçtiğimiz günlerde yetkililer tarafından bazı detayları açıklanan görevin tarihinde şu anlık bir aksama bulunmamakta. Daha önce belirlendiği üzere 27 Mayıs tarihinde  görevin gerçekleştirilmesi için çalışmalar sürmekte.

Crew Dragon fırlatıldıktan sonra görevin yaklaşık 30 ila 120 gün arası sürmesi planlanıyor. Araç bilimsel kargolarla beraber Uzay İstasyonu ISS’ye varacak, mürettebat bir süre sonra orda kalıp görevin gidişatına göre geri dönecekler.

Araç fırlatıldıktan ISS’nin konumuna göre 2 ila48 saat arası bu süreçte uzay istasyonuna varması tahmin ediliyor. Crew Dragon uzay istasyonuna yaklaşınca hiçbir insan müdahelesi olmadan istasyona bağlanarak mürettebat uzay istasyonundaki arkadaşlarıyla buluşabilecek.

19 Ocakta yapılan insansız Crew Dragon testide aşağıdaki videoda bulunmakta fırlatma aynı koşullarda benzer şekilde gerçekleşip tek farkı uçuşta insan faktörünün olması olacak. Bu yazımız ilginizi çektiyse Pentagon tarafından ufo görüntüleri yayınlandı yazımıza da bakabilirsiniz.

 

Exit mobile version