Site icon İlgilendiğiniz her şey…

10,8 Milyar Yıl Yaşındaki Halkalı Galaksi İlk Defa Net Olarak Görüntülenebildi.

halkalı galaksi

halkalı galaksi

Geçen yıl Messier 87‘deki süper kütleli kara deliğin net bir fotoğrafı yayınlanmıştı. Ancak bu kara delikten 3 milyon kat daha büyük ve bizden 11 Milyar ışık yılı uzaktaki kozmik ateş çemberi olarak adlandırılan halkalı galaksi ilk defa geçtiğimiz günler net olarak görüntülendi.

Halkalı Galaksi ( Kozmik Ateş Çemberi) ve Özellikleri

halkalı galaksi orjinal görüntünün simulasyonlaştırılmış görüntüsü

Bilim insanları yıllarca evrenin oluşumu hakkında bir çok görüş ortaya attı.  Şuan çoğu bilim insanın tutarlı olarak tanımladığı Big Bang olayı ise bu görüşlerden en çok konuşulanlardan biri. Teorik olarak ve uzaydaki cisimlerin incelenmesiyle şuan bu olayın ve evrenin oluşumunun yaklaşık 14 milyar yıl önce olduğu düşünülüyor. Bahsettiğimiz halkalı galaksi ise yaklaşık 11 milyar yaşında.

Yukarıda belirttiğimiz gibi evrenin oluşumuna yakın bir zamanda oluşan bu galaksi bilim insanlarına göre de evrenin ilk galaksi türlerinden biri. Bu galaksi dünyamızdan yaklaşık olarak 11 milyar ışık yılı uzakta ve bu galaksideki yıldız sayısı bizim galaksimizdeki yıldız sayısından 50 kat fazla olabileceği araştırma ekipleri tarafından söylenmekte.

11 Milyar Uzaktaki Bir Galaksiyi Nasıl Görüntüleyebiliyoruz?

halkalı galaksi orjinal görüntü

Evet gerçekten bize çok uzak olan bu galaksi çok nadir bir şekilde dünya tarafından varlığı ispatlanabilmekte. Yine çok nadiren görme şansı yakaladığımız bir dönemde Hubble Space Telescope tarafından dünyanın bir çok önemli bölgesinden kaydedilen devasa verilerin işlenerek bir resim haline gelmesiyle somut bir görüntü alabiliyoruz.

Bu teleskop sayesinde normalde daha yakın olan uzay cisimlerini de daha net görüntülüyebiliyoruz(yani NASA görüntülüyor). Bu görüntülere ve teleskop ile ilgili bilgilere bu linkten ulaşabilir ayrıca bizim uzay, bilim ile alakalı ilgi çekici makalelerimize bakabilirsiniz. Mesela son makalelerimizden biri olan “İdrar ve ay tozu ile ayda üst kurmak mümkün mü?” yazımıza göz atabilirsiniz.

Exit mobile version