Günlük hayatımızda ve özellikle karantina günlerinde evde kaldığımız sürece çeşitli film ve diziler izliyoruz. Peki bu film veya dizilerdeki müzik ve efektlerin duygularımıza etkisi ne kadar, hiç düşündünüz mü? En basitinden örneklersek kahkaha sesi olmadan komedi dizisi izlemek veya gerilim müziği olmadan korku filmi izlemek gibi.
Müzik ve Efektlerin Etkisi Nasıl Oluyor
Bu konu hakkında birçok örnek vermeye çalışacağım fakat bu örneklerden önce bu efektlerden ve müziklerden bahsedelim. Gerçekten görsel birçok materyalde arkada bazı efektler olmadan bazı müzikler olmadan sıkıcı videolar izliyor gibi veya sanki dersteyiz gibi hissediyoruz. Bu olayın asıl sebebi beynimiz monotonluktan bir süre sonra çok sıkılır. Okullardaki derslerde vaya bazı YouTube videolarında da karşılaştığımız bu monotonluk yüzünden ya uykumuz gelir yada videoyu daha başındayken kapatırız.
Örneklerle Müzik ve Efektlerin Duygularımıza Etkisi
Müzik ve efektlerin monotonluğu kırmaktan başka duygularımıza etkisi de söz konusu. Mesela korku duygumuzu etkileyecek şeylerden biri ise yalnızlık, karanlık, sessizlik gibi unsurlardır değil mi? Bir korku filminde ise bu unsurları ortama koyup izleyende yaşatmak amacıyla birçok efekt ve ortamı hazır hale getiren müzikleri duyarız. En klişe gerilim sahnelerinde karakterimiz karanlık ve sessiz bir ortama girer. İlk başta sahnede hiç bir ses duyamayız veya su damlaları gibi duyguyu destekleyen unsurları duyarız. Gerilim sahnesine yaklaşırken de sanki boşluktan duyarcasına başlayan ince frekanslı bir müzikle karşılaşırız ondan sonra ani bir efektle korku duygumuz tetiklenir.
Klişe olduğu ve en rahat farkedilir olduğu için korku ve komedi den örnek veriyorum fakat tam olarak tüm filmlerde müzik ve efektlerin etkisi çok büyüktür. Hatta sessiz filmlerde dahi müzik ve efektler sizi o filmi izlemeye iter. Mesela Charlie Chaplin filmlerindeki komik efektler olmasa bizi gülmeye iten bir şey olacak mı?
Gülmek dedikte kısaca komedi dizilerinden bahsedelim. Sizce sitcom denilen durum komedilerinde kahkaha efekti olmasa ne kadar güleriz. Bunlara son zamanlarda tanık olduğumuz bir show’dan örnek vereceğim. Çok güzel hareketler bunlar 2 gösterisi Covid-19 dan dolayı biliyorsunuz seyircisiz çekildi. Bu dönemdeki ilk bölümler kahka efekti olmadan çekildi ve birçok eleştiri almasıyla gösteriye manuel gülme efekti eklendi. Siz gülme efekti olmayan bölümleri izleyerek dediğimi tam olarak anlayabileceksiniz.