Site icon İlgilendiğiniz her şey…

60 Yıldır Çözülemeyen Matematik Sorusu Bilim Adamları Tarafından Çözüldü

çözülemeyen matematik sorusu

çözülemeyen matematik sorusu

Matematik öyledir ki bir çok öğrencinin baş belası olmuştur. Matematik aslında bilimin ilk zamanlarından beri kaçınılmaz bir alan olmuştur ve olmaya devam etmekte. Matematik alanında son gelişmelerden biri ise yaklaşık 60 yıl önce ortaya atılan çözülemeyen matematik sorusu bilim adamları tarafından sonunda çözüldü. Gelin bu soru neydi ve neden 60 yıl boyunca çözülemedi buna göz atalım.

60 Yıldır Çözülemeyen Matematik Sorusu

Çözülemeyen matematik sorusu diyoruz ama tabi ki bildiğimiz sorudan bahsetmiyoruz. Matematik alanında birçok gelişmede kullanılabilecek çözüm odaklı olmayıp bir nevi felsefi sorular vardır. Bu sorularda önemli yol sonucu bulmak değil aslında sonuca giden yolu keşfetmektir. Sonuçta o yol keşfedilince her insanoğlu o yolu kullanarak çözebilme özelliğine sahip olabilir.

60 yıl çözülemeyen matematik soru

Yukarıda bahsettiğim tarz felsefi soru veya diğer bir değişle matematiksel problemlerden biri ise egzotik kürelerin negatif eğriliğinin olduğu veya olmadığı yönünde. 1950 yılında John Milnor tarafından Fields Madalyasını kazanmasıyla sonuçlanan çalışmalarca egzotik küre keşfedilmişti. Bu arada Fields Madalyası da gerçekten Matematik bilimine büyük katkısı olan bilim insanlarına verilen onur madalyası diyebiliriz.

John Milnor’un keşfettiği egzotik küre şimdiye kadar matematik, geometri ve teknoloji alanında gerçekten büyük gelişmelere yol açtı. Egzotik küreden kısaca bahsedelim. İlk önce normal bir küre tam ortasından iki eş yarım küre olarak ayrıldığını düşünelim. Hacimsel olarak geometrik orana sahip birçok kürelerin eş iki yarı parçası kullanılarak ve bu parçalar değişik şekilde birleştirilerek egzotik küre oluşmakta. Bu küreler ilk bakışta normal kürelere benzeselerde aslında yapısal olarak uzay keşiflerinde kullanılan bazı teorileri bile barındıran bir geometrik cisimdir.

Matematik Sorusu ve Çözümü

egzotik küre nedir

Asıl konumuza gelirsek John Milnor’dan günümüze kadar tartışılan soru niteliği taşıyan problemse egzotik kürenin yapısal özelliklerinde negatif eğriliğin bulunup bulunmaması hakkındaydı. Bu probleme ise irlandalı matematikçi olan Dr. Martin Kerin ve ekibinin çalışmaları neticesiyle bir sonuca varıldı.

Uzun yıllar süren çalışmayla varılan sonuçta negatif eğriliğin olmadığı bilimsel olarak ispatlandı. Çalışmanın takdir edilmesiyle Dr. Martin Kerin ve ekibinin çalışması bilimsel anlamda gerçekten önemli bir dergi olan Annals of Mathematics’te yayınlandı. Bu dergide bir bilimsel makale yayınlatabilmenin ne kadar önemli olduğunu da şöyle anlatalım; Her yıl sadece 30 bilimsel makaleye yer veren bir dergi olması ve bu dergide yayınlanan isimlerin büyük matematikçi olarak tanınması demektir.

Exit mobile version