Site icon İlgilendiğiniz her şey…

İdrar ve Ay Tozu ile Yapılan Betonla Ayda Üst Kurmak Mümkün mü?

ayda üst kurmak

R. ARASMITH ART COLLECTION

Nasa’nın gerçekten istediği hedeflerden biri olan Ayda üst kurmak için çalışmaları her alanda devam ediyor. En son yayınladığımız makalelerimizden birinde ayda üst kurmak için sorun teşkil eden enerji konusunun nasıl çözüleceği üzerine yazımız bulunmakta. Bugün ki yazımızda ise ayda üst kurabilme yolundaki engellerden biri daha yapı malzemeleriydi. Nasa bu konuda da çeşitli araştırmalarla İdrar ve Ay tozu ile yapılabilecek bir beton tarzını deniyor. Peki bu betonla ayda Üst Kurmak Mümkün olacak mı?

Ayda üst kurmak için idrar çözümü:

ilk ayak izi

Ay’a ilk adımı atan insan unvanına sahip olan Neil A. Amrstrong’un dediği gibi “Benim için küçük fakat insanlık adına kocaman bir adım” sözüyle aynı doğrultudaki aya üst kurma çalışmaları Nasa ve anlaştığı üç özel şirketle beraber devam etmekte. Bilim insanlarının öngörülerine bu projenin önümüzdeki 10 yıl içerisinde fiilen başlaması ayriyeten marsta üst kurmak projesinin de ilk 50 yıl içerisinde fiilen başlayabileceği bekleniyor.

Aya üst kurmak amaçlı projenin ilk bahsedildiği zamanlarda bile muhtemel sorun olarak kabul edilen yapı malzemeleri ve radyasyon konuları aşılması gereken en önemli konulardı. Ay yüzeyinde bulunan kuma benzer olan ay tuzu insan idrarıyla birleştiğinde beton harcına yakın bir kıvama dönüşebileceği öngörülüyor. Ayrıca içindeki mineral ve ay tozu yapısından kaynaklı bir şekilde oluşturulan betonun radyasyona dayanıklı olacağı düşünülüyor.

Bu düşünülen beton 3D yazıcılar tarafından üretilerek deneysel işlemlerde kullanılacak. Bu çalışmaların işe yarayabileceği test edildiğinde idrardaki su miktarının azaltılarak harç yapma çalışmaları devreye girecek.

ayda üst kurmak

Üretilen uzay mekiklerinin oldukça küçük olması ve neredeyse mürettebat harici boş yer olmaması dünyadan aya malzeme iletilmesini zorlaştırıyor. SpaceX’in tekrardan kullanılabilir roketleriyle uzay kargoculuğu çalışması maliyet yönüyle başarıyla devam etse de şuanlık yeterli olmayacak gibi duruyor. O açıdan baktığımızda astronotların ay kaynaklarını tam verimle kullanmaları gerekiyor. Ayda bilinen kaynaklardan ay tozu ve yer yer tamamen buzlaşmış su türevi olan maddeden de roket yakıtı yapılmak amacıyla kullanılabileceği biliniyor. Bu proje için yeni keşfedilen insan idrarı ise proje kapsamında önemli yer tutmakta.

Exit mobile version