Site icon İlgilendiğiniz her şey…

Ayda Koloni Kurmak için Çalışmalar Devam Ediyor: Nükleer Enerji

ayda koloni kurmak

ayda koloni kurmak

Bu yazımızda önümüzdeki bir kaç yıl içinde planlanan ay görevleri için gerçekleşen çalışmalardan bahsedeceğiz. Basit bir konu olmadığından şuan en güncel konu olan ayda koloni kurmak için gerekecek nükleer enerji konusunu sizlere aktaracağım.

Daha önce Nasa’nın insanlı uzay görevleri hakkında gelişmelerden bahsetmiştik. Bu gelişmelerden en yenisi ileri ki insanlı görevler için demo uçuşlarından ilki 27 mayısta gerçekleşecek. Asıl konumuza dönersek Nasa’nın şuanlık en büyük hedefi marsta koloni kurmak. Bu hedefe ulaşmak için önce insanlı uçuşları arttırmak ve ay’da koloni çalışmalarına başlaması gerekiyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde ay’da koloni işlemleri başlanacağı uzmanlarca tahmin ediliyor. Eğer bir başarı elde edilebilirse önümüzdeki 30 – 50 yıl içinde de yavaş yavaş mars görevlerine tanık olma ihtimalimiz olabilir.

Ayda Koloni Kurmak için Gerekecek Nükleer Enerji

Nasa tarafından zaman zaman yapılan açıklamalara göre enerji konusu kısa süreli aya gidiş dönüş görevleri için sorun teşkil etmiyor. Bunun sebebi bu görevlerde güneş enerjisinin kullanılması. Ayda koloni çalışmalarında da tabi güneş enerjisi kullanılacak fakat koloni kurmak bir yerleşim kurmak gibi olacağı için zaman zaman koloni enerjisiz kalabilir. Ayın karanlık yüzünün sabit kaldığı sanılsa da ayda kendi çevresinde dönmekte. Bir zaman sonra koloni karanlık tarafta kalırsa büyük enerji sorunları doğabilir. Bu sorunları gidermek için Nasa çalışanlarından mühendisleri nükleer enerji konusunda çalışmaktalar.

ayda koloni kurmak

Mühendisler küçük boyutta uzay mekiğiyle götürülüp kurulabilecek ve 6 astronotun enerjisini sağlayabilecek nükleer enerji modülleri üzerinde çalışmakta. Nükleer enerjinin seçilmesinin sebeplerinde ay’da kullanabileceğimiz enerji imkanlarının az olması ve nükleer enerji için ayın uygun olması neticesiyle şuan mühendisler bu konu üzerinde çalışmakta.

Bahsettiğimiz nükleer enerji çalışmasının yönetildiği merkez Los Alamos Ulusal Laboratuvarı. Ekipte yer alan ve nükleer enerji mühendisi olan David Poston, aktif olarak 6 kişinin enerjisini sağlayabilecek ay koşullarına dayanıklı 4 modül üzerinde çalıştıklarını söyledi. Ayrı bu modüllerin koloniler için kullanışlı olması için önceden aya götürülüp denenmesi de gerekmekte.

Bu makaleyi beğendiyseniz ilginizi çekebilir: İnsanlı Crew Dragon Görevi
Exit mobile version